21 FEBRUARI 2017: INDISK INSPIRATION I NY ZOÉGAS MÖRKROSTBLANDNING

Kafferosteriet ZOÉGAS har för den nyfikne tagit fram en mörkrostad kaffeblandning inspirerad av indiska smaker. Indien är ett kaffeland på uppsving med intressanta smakprofiler och framförallt känt för att producera sitt kaffe i skuggan av höga träd, vilket gör att den biologiska mångfalden bevaras.

På ZOÉGAS kafferosteri letar kvalitetsavdelningen ofta efter nya och ovanliga ursprung i mindre skala för att utveckla nya smakprofiler i sina kaffeblandningar. Ofta provas nya ursprung för att ta reda på hur kaffebönornas aromer och smaker samarbetar med kaffebönor från länder som Östafrika som är ZOÉGAS signaturregion. Nylanseringen Thanda är framtagen som en Selected Origin-blandning och de indiska kaffebönorna samspelar väl med bl.a Östafrika bönor. Inspirationen bakom designen och kaffeblandningen är oräddheten att våga prova nya smaker och ursprung. Thanda betyder ”cool” på Hindi och designen är en blandning av indisk djungel, tempel och traditionella hennatattueringar.

Ida Cederlund som är sensorisk expert och receptansvarig på ZOÉGAS berättar; ”Under 2016 gjorde vi oss bekanta med de indiska kaffebönorna för första gången då vi tog fram blandningen för 2016 års Julkaffe. Smaken och kvaliteten på det indiska kaffet med sin sötma och balans, var mycket bra och gifte sig väl med kaffebönorna från våra andra ursprung. Därför ville vi utveckla det indiska kaffet ytterligare i våra blandningar vilket resulterade i Thanda”.

Minette Rosén som är råkaffeansvarig på ZOÉGAS berättar om Indien som kaffeland som är känt för att odla ”shadow-grown” kaffe. ”Indien är ett land som är känt för att producera sitt kaffe i skuggan av höga träd vilket gör att den biologiska mångfalden bevaras. Kaffet får bl.a mogna långsammare och Thanda är således en fruktig och fyllig smakkomposition rostad på Arabicabönor från södra Indiens frodiga kullar, Östafrika och Brasilien. Ett spännande val för mörkrostkonsumenten som söker variation och nya smaker från spännande och heta kaffeursprung”; säger Minette Rosén.

Thanda kommer ut i handeln från v 7, 2017 och ersätter ZOÉGAS Dark Forest. Thanda kommer att innehålla certifierat kaffe från Rainforest Alliance gårdar från ca v 15, 2017. Utöver certifieringen fortsätter hållbarhetsarbetet i Östafrika. ZOÉGAS i samarbete med lokala organisationer fokuserar på att öka levnadstandarden, samt att utbilda kaffeodlarna i hållbar och produktiv kaffeodling av kvalitetskaffe och har ett extra fokus på att få med fler kvinnor i utbildningarna. Minst 30% i utbildningsprogrammen ska vara kvinnor, och programmet kallas Coffee by Women.

Läs mer om ZOÉGAS arbete för kaffe för framtiden på http://zoegas.se/Coffee-by-women

Hans Nilsson, Nordisk Marknadschef ZOÉGAS
hans.nilsson@se.nestle.com
Mobil: +46 702 48 80 60