ZOÉGAS Della Casa
Kraftfull och kärv

En klassisk espresso med kärv, syditaliensk karaktär. Blandningen är mörkrostad och innehåller både Robusta- och Arabicabönor. Robustakaraktären dominerar och skapar en tuff espresso med kraftig smak, nyanser av flingsalt och en lätt bitterhet med toner av mörk choklad. Passar perfekt som bas i en krämig cappuccino eller caffè latte.

Rostningsgrad

Fyllighet

Syrlighet

Bryggtyper

Espresso

SMAKKOMPISAR – PASSAR BRA TILL

Var kommer ordet "espresso" ifrån?

Därom tvistar de lärde, så det beror faktiskt på vem du frågar! Vissa menar att ordet kommer från italienskans ”espresso” som rakt översatt betyder ”snabb”. Andra säger att ordet har sitt ursprung i ordet ”espressione”, som betyder ”uttryck”.

Även definitionen av vad som ska kallas espresso diskuteras ofta, eftersom kaffevärldens smakpreferenser skiljer sig åt. Antalet tekniker och tillagningsmetoder är nästan lika många som det finns baristor.

Arabica och Robusta

Det finns i huvudsak två typer av kommersiella kaffebönor; Arabica och Robusta. Arabica står för ca 65% av allt kaffe som odlas idag, och dess smak är rund, mjuk och mycket aromatisk. Det finns flera varieteter av Arabica-trädet och alla har olika karaktär på både växtlighet och smak. Huvudgrenarna heter Typica och Bourbon, och från dessa arter har flera nya varianter odlats fram.

Robusta-bönan står för ca 35% av världsproduktionen och har en stark, bitter och mycket fyllig smak.

Du kanske även skulle uppskatta
Vägen till mörkrostat kaffe
Läs mer
Kaffeprovning
Läs mer