ZOÉGAS Sidamo Ethiopia
En mörkt kryddig karaktär

Känn smaken av kvalitetsbönor från kaffets ursprungsland. I regionen Sidamo i Arabicabönans hemland, Etiopien växer bönorna till Zoégas Sidamo Ethiopia på hög höjd, i vulkanisk jord. De bästa tänkbara förutsättningarna för att få de godaste bönorna. Den mörka rostningen ger ett kryddigt och mustigt kaffe med en tydlig ton av bergamott. Eftersmaken är lång och aromatisk – som det ska vara när man dricker kaffe på bönor av högsta kvalitet.

Rostningsgrad

Fyllighet

Syrlighet

Bryggtyper

Hela Bönor

SMAKKOMPISAR – PASSAR BRA TILL

ZOÉGAS Sidamo Ethiopia har en kryddig och örtig karaktär med framträdande smak av bergamott och citrus. Serveras gärna till söta desserter som tiramisu, crème brulé, sorbet och pannacotta. Tillsammans med choklad framkommer en behaglig smak av lena citrusfrukter och blodgrape. Kaffets beska och syrlighet vägs upp med friska sallader med touch av balsamvinäger. Karaktären tränger också igenom feta gräddiga såser och maträtter som fisk och pasta.

Rödlöksmarmelad

Rödlöksmarmelad är ett mångsidigt mattillbehör som passar i många sammanhang. Använd till buffén, på julbordet, istället för gelé till stek och gryta, eller på snittar med paté, ost och sill. Marmeladen är lagom söt och bildar en smakbrygga mellan söt, salt och besk mat. Prova också till dessertostar med ZOÉGAS Sidamo Ethiopia.

Sötman i marmeladen tar fram syrligheten och sötman i ZOÉGAS Sidamo Ethiopia, och lena toner av citrus och mogna bär framträder tydligt. Kaffet samspelar med paté, bröd, ost och andra salta, feta och beska tilltugg. Tillsammans med rödlöksmarmeladen exploderar kaffet i munnen med örtig sötma.

1 kg rödlök
2-3 msk neutral olja, t ex solrosolja eller rapsolja
75 cl rödvin
1 kg syltsocker
2 lagerblad
4-6 kryddnejlikor

Skala och hacka löken i småbitar. Fräs löken mjuk på svag värme under omrörning i ca 5-10 minuter. Slå på rödvinet och lägg i kryddorna. Låt koka tills rödvinet nästan helt kokat in i löken, tillsätt syltsockret och koka 1-2 minuter. Låt marmeladen svalna.

SIDAMO ETHIOPIA FINNS SOM HELA BÖNOR

Hela bönor ger en större smakupplevelse och passar dem som vill unna sig det allra godaste kaffet. Ett nymalet kaffe fyller hemmet med ljuvliga dofter, och genom att mala kaffet precis innan bryggning får drycken ännu mer arom och smak. Hela bönor ger dig dessutom friheten att brygga ditt kaffe precis som du vill ha det med den bryggmetod du vill. 

Läs mer om hela bönor

Upptäck det goda i det mörka

Det är stor skillnad mellan ett mörkrostat och ett mellanrostat kaffe. Det mörkrostade kaffet har en rikare karaktär och är ett fylligare och mer karaktärsfullt kaffe med en lång och ljuvlig eftersmak. Det ger dig helt enkelt en större upplevelse.

Det är bara kaffebönor av yttersta kvalitet som tål att mörkrostas, och den mörka rostningen lockar fram dess aromatiska ämnen. För att få fram just de smaknyanser som skapar ZOÉGAS unika karaktär väljer vi noggrant ut högvuxna Arabicabönor av finaste kvalitet, framförallt från Kenya och Östafrikas bergssluttningar. Bönorna mörkrostas sedan varsamt i vårt rosteri i Helsingborg.

Bönans väg mot rosteriet

Du kanske även skulle uppskatta
Smak på kaffe
Läs mer
vad passar till vad?
Läs mer