Zoégas Västkust
Toppbetyg av Sveriges västkustbor!

Västkust är ett mellanrostat kaffe med en mjuk och frisk eftersmak som speciellt får dig att längta till västkustens saltstänkta stränder och klippiga övärld. Njut av denna utvalda smakkomposition efter en dag till sjöss, på bryggkanten eller efter måltiden. Med ursprung från världens kaffebälte är detta en blandning för alla tillfällen, speciellt framtagen för den svenska västkusten. En av våra mellanrostade blandningar gjord på 100% Arabicabönor, rostat och koppat i Helsingborg. Västkust ingår i vår Z-kollektion. Där hittar du våra klassiska smak- och aromrika kaffeblandningar som rostas på högvuxna Arabicabönor för att få fram just de smaknyanser som skapar vår unika karaktär.

Rostningsgrad

Fyllighet

Syrlighet

Bryggtyper

Bryggkaffe

SMAKKOMPISAR – PASSAR BRA TILL

HISTORIEN BAKOM VÄSTKUST

Det sägs att kaffe smakar olika beroende på var man befinner sig i Sverige. Ofta beror det på andra orsaker än de små skillnaderna i vattenkvalitet som finns kvar, tillexempel vilken kaffebryggare du har och hur du har förvarat ditt kaffe. Mer intressant är att smakerna som kaffedrickare föredrar skiljer sig mellan olika delar av Sverige. Denna insikt har vår kvalitetsavdelning tagit till sig och sedan undersökt vilka kaffesmaker som Västkustbor tycker mest om. Baserat på dessa tester har vi tagit fram en blandning speciellt för västkustbornas smaklökar. Den slutgiltiga kaffeblandningen har provats av kaffedrickare på Väskusten och vann över konkurrenterna i både smak och arom.

Inspirationen till kaffet och förpackningen kommer från västkustens fiskebyar, skärgårdsmiljö och den starka fikakulturen. Vi har en stor variation i vår produktportfölj, men inte många regionala varianter. Vår kära Skånerost från 1918 togs däremot fram speciellt för skånska kaffedrickare och Västkust är nu den andra produkten framtagen för en regional smakpreferens. Vi ser inte att endast kaffedrickare som bor på Västkusten kommer att tycka om blandningen utan har försökt skapa en helhetskänsla för Västkusten som region, vilket ska upplevas genom produkten. Detta är helt enkelt anledningen till varför vi har döpt vår nya mellanrost till just Västkust.

Hög standard skapar jämn kvalitet

Vi testar och provsmakar kaffet efter varje rostning men varför är det så viktigt att provsmaka? Jo, för att kunna garantera att konsumenten får den allra bästa kvalitén måste man försäkra sig om att alla bönor lever upp till ZOÉGAS existerande sortiment. En Mollbergs Blandning ska ju alltid smaka som en Mollbergs Blandning! Därför testar vi alltid de nyrostade bönorna mot en referens som aldrig får vara mer än tre månader gammal.

Läs mer

Arabica och Robusta

Det finns i huvudsak två typer av kommersiella kaffebönor; Arabica och Robusta. Arabica står för ca 65% av allt kaffe som odlas idag, och dess smak är rund, mjuk och mycket aromatisk. Det finns flera varieteter av Arabica-trädet och alla har olika karaktär på både växtlighet och smak. Huvudgrenarna heter Typica och Bourbon, och från dessa arter har flera nya varianter odlats fram.

Robusta-bönan står för ca 35% av världsproduktionen och har en stark, bitter och mycket fyllig smak.

Du kanske även skulle uppskatta
Kaffeprovning
Läs mer
Sifonbryggning & aeropress
Läs mer