KOPPNING
Varje dag provsmakar Zoégas professionella sensoriker minst 200 koppar kaffe per person och dag. Alla har de passionen, nyfikenheten och det djupa intresset för kaffe gemensamt. Med vältränade smaklökar och kontrollerar de råkaffe, rostat kaffe och paketerat kaffe för att säkerställa smak och kvalitet.
En enkel smakprovning hemma, kan öppna nya dörrar till kaffets fantastiska värld. Du som vill prova och jämföra olika kaffeblandningar behöver inte vara någon expert för att förstå grundprinciperna. Det är enkelt att njuta av de upplevelser som kaffet och provningen ger, samtidigt som det finns hur mycket som helst att lära sig för den som vill.
SMAKNYANSER
Att upptäcka olika smaknyanser i kaffet blir bara roligare och mer intressant ju mer du provar. Till en början blir uppgiften enklare om du letar efter nyanser som du känner från andra sammanhang. I de flesta kaffeblandningar kan du till exempel finna smaknyanser som i olika hög grad påminner om en eller flera av följande bekanta grupper:
Fruktiga toner
– liknande dem hos röda äpplen, svarta vinbär och röda bär
Friska toner
– som påminner om citrusfrukter, gröna äpplen och fläder
Kryddiga toner
– som kan föra tankarna till kardemumma, kanel, vanilj och hasselnötter
Mörka toner
– som ofta kan återfinnas i choklad, tobak, lakrits och kakao
SMAKHJULET
Med hjälp av Zoégas smakhjul kan du öva på att idenfiteria de olika smaknyanserna i ditt kaffe. Känner du bäriga toner av röda vinbär, eller kanske söta toner av smörkola?
GÖR EN KAFFE
KOPPNING HEMMA
FÖRBEREDELSE
2 OLIKA KAFFEN
2 KOPPAR
1 SKED
Dosera 2 matskedar kaffe i varje kopp och fyll upp med vatten. Efter 2 minuter är det lagom att dofta på kaffet och jämföra de olika aromerna varje kaffe förmedlar. Efter 4 minuter har kaffet extraherat färdigt och kommit ner i temperatur.
PROVNING
2. Stick ner näsan i den första koppen så att du tydligt känner kaffets karaktäristiska doft.
3. Ta lite kaffe på skeden vid ytan och sörpla in tillsammans med mycket luft i munnen. Låt drycken skölja genom munhålan och fundera på vilka smaker och nyanser du känner innan du sväljer eller spottar ut.
4. Upptäck eftersmaken och notera hur länge den håller sig kvar.
Ta gärna en klunk vatten och skölj din sked innan det är dags att ge sig på nästa kopp.
BEDÖMNING
FRUKTIGA TONER
Liknande dem hos röda äpplen, svarta vinbär och röda bär.
FRISKA TONER
Som påminner om citrus-frukter, gröna äpplen och fläder.
KRYDDIGA TONER
Som påminner om karde-mumma, kanel, vanilj och hasselnötter.
MÖRKA TONER
Som ofta kan återfinnas i choklad, tobak, lakrits och kakao