VAD PASSAR TILL VAD
SMAKKUNSKAP
VAD PÅVERKAR SMAKEN? För att skapa oemotståndliga kombinationer med kaf¬fe och mat är det bra att känna till de grundläggande faktorer som påverkar smakupplevelsen. Kaffebönornas ursprung, blandningen från olika plantager samt rostningen är avgörande för kaffets tongivande karaktär. Vid provsmakning av kaffe utgår man främst från fyra beskrivningar;
Arom har stor påverkan på vår totala smakupplevelse eftersom hjärnan kopplar samman intrycken från lukt- och smaksinnet. Aromerna i kaffe kan tillföra en extra dimension av t ex vanilj, vinbär, fruktighet, äpple och kanel.
Syrlighet återfinns i kaffe från högvuxna plantager. Syrlighet känns på tungans sidor och ibland bakom gommen och ger en levande och dominerande känsla.
Fyllighet är munkänsla och tjockleken som dröjer sig kvar på tungan. Kaffe lämnar en textur som kan vara t.ex sträv eller tung, och sitter kvar i munnen även efter att kaffet druckits.
Smak är den sammanlagda upplevelsen av arom, syrlighet och fyllighet.
ROSTNINGENS BETYDELSE Även om kaffets smakomfång är komplext, kan man göra vissa smakmässiga generaliseringar utifrån rostningsgrad. Lättare rostningar smakar bättre till friska och lättare måltider, medan mörkare rostningar ofta passar bäst efter kraftfulla kötträtter och tillsammans med nötter och mörk choklad.
SÅ VAD PASSAR TILL VAD? Genom att utgå från våra fyra grundsmaker får man lättare vägledning när kaffets komplexa karaktär ska kombineras med mat. Den tongivande smaken i maten påverkar vilken kaffekaraktär som smakar bäst. Sötma finns främst i frukt, choklad och karamell.
Sötma förhöjer smaken och kan kombineras med ett neutralare kaffe för att lyfta fram fruktigheten. Sälta är vanligt i maträtter och är liksom sötma lätt att känna igen.
Sältan tar bort fruktsyror och garvsyror och kräver ett mörkrostat och fylligt kaffe.
Beska finns i mörk choklad och oliver. Beska kan uppfattas som skarp och balanseras generellt av ett milt kaffe.
Syra finns i exotisk frukt, citrus, lime och crème fraiche. För att balansera syran kan man välja ett kaffe med en lägre syrlighet.
PROVSMAKNING HEMMA
GÖR SÅ HÄR
SÅ HÄR HITTAR DU EGNA BRA SMAKKOMBOS
Du behöver:
Två olika sorters kaffe
Mörk choklad
Ljus choklad
Citron
Lättsaltade chips
Gör så här:
Ta en bit choklad i munnen och smaka av med kaffe direkt efteråt. Du kommer att upptäcka att Zoégas Intenzo blir helt fantastiskt tillsammans med ljus choklad och Zoégas Mollbergs får ljuvliga smakdimensioner tillsammans med mörk choklad. Prova också olika kaffe med citron och lättsaltade chips. Ett friskt syrligt kaffe som t ex ZOÉGAS Mellansrost Stockholm gynnas av att drickas tillsammans med
citronkaka och andra syrliga desserter.
Genom att utforska och experimentera med olika smakkombinationer kan du skapa enastående matupplevelser och upptäcka nya dimensioner av smak. Ta dig tid att njuta av kaffe i kombination med olika maträtter och låt smakerna dansa på din tunga.
SMAKHJULET
Med hjälp av Zoégas smakhjul kan du öva på att idenfiteria de olika smaknyanserna i ditt kaffe. Känner du bäriga toner av röda vinbär, eller kanske söta toner av smörkola?