Kvinnligt entreprenörskap inom kaffenäringen förbättrar lokala samhällen
-Vi tycker att det är viktigt med kvinnligt deltagande och entreprenörskap då de kvinnliga kaffeodlarna ofta arbetar tillsammans och delar med sig av sin kunskap och erfarenhet. Detta har visat sig vara ett vinnande koncept för en hållbar kaffeodling. Framförallt tenderar kvinnor att investera sina inkomster långsiktigt i odlingen, sin familj eller i någon sidoverksamhet för att stärka hushållets ekonomi, säger Minette Rosén, råkaffeansvarig på Zoégas.
Hellen Kathugu Machere är en av alla odlare som deltagit i Zoégas hållbarhetsprojekt i Östafrika. Före utbildningarna producerade Hellen 350 kilo kaffebär på 50 kaffebuskar. Inom ett år efter utbildningarna producerade hon 800 kilo kaffebär, som dessutom var av högre kvalitet än tidigare. Förutom att öka tillgången på hållbart odlat kaffe gör utbildningarna att livskvaliteten hos bönderna ökar. Hellen har redan kunnat bygga ett nytt hus, sätta sina två barn i skolan och planerar att köpa en mjölkko.
I samband med lanseringen av julkaffet 2017, såldes även korgar tillverkade av kvinnorna i Rwanda som odlat kaffebönorna. Korg-försäljningen var en nystartad verksamhet på kvinnornas initiativ för att öka inkomsterna mellan kaffeskördarna. Överskottet från korg-försäljningen gick tillbaka till kvinnorna och för de pengarna inskaffades sekatörer, symaskin och getter, som kvinnorna önskat.
– Med en symaskin kan vi utveckla vår verksamhet ytterligare med målsättning om att få sy skoluniformer till alla skolor i Rwensoriområdet, menar Nadine, talesperson för de unga kvinnorna i kooperativet.
Maman Theo, en av kvinnorna i kooperativet berättar att pengarna från korgarna gav henne möjligheten att betala den kommunala sjukförsäkringen som hon tidigare inte kunnat betala. Geten gav mjölk till familjen och blev en extra näringskälla.
-Vi brinner för hållbarhet och vill därför att så många kaffeodlare som möjligt, steg för steg ändrar från konventionell- till en långsiktigt hållbar odling. Vi vet att vi måste börja med de kaffeodlare som har sämst förutsättningar för att öka utbudet av hållbart kaffe. Genom att lyfta kvinnliga kaffeodlare förbättras situationen för såväl odlarfamiljer som de lokala samhällena – samtidigt som vi säkrar tillgången på kaffe i framtiden, säger Minette Rosén, råkaffeansvarig på Zoégas.