Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Hoppa till huvudinnehåll
En man som plocker kaffebönor
Pressrelease

Kaffepriser

2025-03-10
Den senaste tiden har det varit ett stort fokus på kaffepriser. Här har vi samlat en del information och svar på de vanligaste frågorna vi får.

Varför är kaffepriserna så höga? 

Hela livsmedelssektorn har drabbats hårt av betydande kostnadsökningar och råvarupriserna har stigit på ett aldrig tidigare skådat sätt. Kostnaderna för allt som krävs för att producera livsmedel – råvaror, drivmedel, el, transporter, förpackningar – har exploderat.  

Som livsmedelsproducent gör vi allt vi kan för att hantera kostnaderna på egen hand. Men kostnadsökningar i den här storleken leder dessvärre också till prisökningar i konsumentledet, kaffet är inget undantag. 

Det är viktigt att känna till att det är detaljhandeln som sätter det exakta konsumentpriset, vi kan bara rekommendera priser. 

Vad styr priset på kaffe? 

Det verkliga priset på kaffe av god kvalitet är ingen enkel ekvation då det är en mängd faktorer som påverkar. Framför allt så styrs den globala kaffemarknaden av en börsdynamik med volatila priser och stor osäkerhet och spekulation som följd. Eftersom kaffet handlas på en börs i New York i US dollar så påverkas det svenska kaffe priset dessutom av växelkursen USD SEK. I grunden betalar vi som producent världsmarknadspriset plus ett kvalitetstillägg för just det kaffet vi köper. Ofta tar det flera månader från det att vi köper kaffet tills det syns på priset i dagligvarubutiker, då kaffet ska skeppas, rostas, packas och slutligen levereras ut till butiker. Dessutom påverkas priset av pågående nationell inflation och hur vi konsumenter agerar. 

En av de mest avgörande faktorerna som påverkar kaffepriserna är den senaste tidens extremväder och dåliga skördar till följd av klimatförändringarna. Brasilien, som är världens största kaffeproducent, har drabbats av allvarlig torka och ogynnsamma väderförhållanden under senare tid. Det har resulterat i betydande minskningar av skördarna, vilket i sin tur har en direkt inverkan på kaffepriserna globalt. I slutändan påverkas även du som konsument då högre kostnader kan leda till ett högre pris för ditt favoritkaffe. 

Är kaffet verkligen så dyrt? 

Att kostnadsökningar och stigande råvarupriser påverkar priset på kaffe råder ingen tvekan. Men olika typer av kaffe erbjuder olika kvaliteter vilket påverkar både pris och smak. Zoégas är ett utmärkt exempel på detta med sitt mörkrostade kaffe som prioriterar både kvalitet och smak. Från ett enda paket Zoégaskaffe kan du till exempel njuta av 72 välsmakande koppar kaffe. Få drycker har, trots de ökade priserna, ett så lågt pris per kopp. Så när man ser på kostnaden för kaffe är det värt att tänka på den njutning och kvalitet som varje kopp erbjuder. 

Är kaffet hotat? 

Den bistra sanningen, som de flesta inte är medvetna om, är att kvalitetskaffet som för många är en självklarhet faktiskt är hotat. På hög höjd och på små arealer odlar mindre familjejordbruk den högkvalitativa Arabica-bönan som vi svenskar älskar och föredrar. Arabica-plantan växer långsamt på hög höjd och är en av det mest krävande, sårbara och känsliga att odla. Vi ser allt oftare hur extremväder och klimatförändringar i kombination med snabb befolkningsökning orsakar dålig lönsamhet för de småskaliga odlarna. Allt fler kaffeodlingar och fin åkermark på hög höjd försvinner och ersätts av bland annat bostadsområden. Statistik från International Coffee Organisation (ICO) visar att produktionen i Kenya, ett land som är känt för odling av kvalitetskaffe, har halverats sedan början av 1990-talet.  

För att de småskaliga odlarna ska kunna överleva och även i framtiden leverera kaffe av högsta kvalitet med minsta möjliga klimat- och miljöpåverkan måste vi alla ta ansvar. Vi på Zoégas, liksom många andra producenter, ställer därför om för att säkerställa att odlingarna på hög höjd i länder som Kenya och Rwanda ska finnas kvar och fortsatt kunna leva på att odla kaffe. Det handlar framför allt om att bidra till implementeringen av regenerativa jordbruksmetoder som syftar till att förbättra markhälsa och bördighet på odlingarna, samt att implementera metoder som skyddar vattenresurser och bevarar biologisk mångfald. Att utveckla förbättrade och sjukdomsresistenta kaffearter med större motståndskraft mot klimatförändringar är också en viktig investering. En utveckling för att stödja en bättre framtid med tryggade inkomster för odlare, samtidigt som det verkar för en bättre miljö generellt genom egenskaper som låga koldioxidutsläpp och motståndskraft mot torka. 

Vad kommer hända framöver? 

Det är svårt att spekulera i hur kaffepriserna kommer att se ut framöver men för att vi ska kunna dricka gott kvalitetskaffe även i framtiden och i samma utsträckning som nu, måste vi tänka om och ändra våra köpbeteenden. Precis som att vi konsumenter i högre grad väljer och betalar mer för andra livsmedel baserat på faktorer som ursprung och klimatpåverkan, så måste vi göra detsamma med kaffet. Vi som konsument behöver öka vår kunskap i vad som påverkar priset, att olika kaffe har olika kvalitet och därmed också både smakar och kostar olika. Vi måste göra fler medvetna val och vara beredda att betala det verkliga priset för kaffe som vi vet är odlat och producerat på ett ansvarsfullt sätt. 

Läs mer om hur Zoégas arbetar med hållbar odling här. https://www.zoegas.se/artikel/hallbarhet-hallbar-odling